DierenPlaza.nl is Partner van
   Bol.com

  • Duiven Boeken
  • Eenden en Ganzen Boeken
  • Hondenboeken
  • Insecten Boeken
  • Katten Boeken
  • Kippen Boeken
  • Knaagdieren Boeken
  • Koikarper Boeken
  • Konijnen Boeken
  • Paarden Boeken
  • Papegaaien Boeken
  • Parkieten Boeken
  • Rashonden Boeken
  • Reptielen Boeken
  • Slangen Boeken
  • Spinnen Boeken
  • Tropischevissen Boeken
  • Vogel Boeken
  • Volierevogel Boeken
  • Wildedieren Boeken
  • Aalscholvers
  • Adders
  • Alligator's
  • Ara's (Papagaai)
  • Bavianen + filmpje
  • Bevers
  • Beverat
  • Bizons + filmpje
  • Bladluis
  • Bloedzuigers
  • Boomkikkers
  • Bruine Beer + filmpjes
  • Bruine Kikkers
  • Bruinvissen
  • Buizerds
  • Brulaap
  • Bunzing
  • Catharinaparkieten + filmpjes
  • Capybara's + filmpje
  • Cavia's
  • Cheeta's + filmpje
  • Chinchilla's
  • Cochin Kriel
  • Damherten
  • Dassen
  • Dolfijnen + filmpjes
  • Doodshoofd Aapje
  • Duizendpoot*
  • Edelherten* + filmpje
  • Egels*
  • Eekhoorns
  • Eksters
  • Eland
  • Flamingo's + filmpjes
  • Fuut
  • Galloway Runderen
  • Garnalen
  • Gekko's
  • Gemzen
  • Gnoe's
  • Giraffe
  • Gieren
  • Gordeldier
  • Gorilla's + filmpje's
  • Goudwinde
  • Gouden Leeuwaapje
  • Grasparkieten + filmpjes
  • Grutto's
  • Haas
  • Hagedis
  • Halsband Parkieten
  • Hamsters
  • Haring
  • Havik
  • Hazelwormen
  • Hermelijn
  • Hei-Kikker
  • Honden
  • Huismussen
  • Hyena's
  • Jaguar
  • Jakhals
  • Jan van Gent
  • Kangoeroe's
  • Kameleon's
  • Katten
  • Kamelen
  • Kieviten
  • Keizerpinguins + filmpje
  • Kikkers
  • Kippen + filmpje
  • Kluut
  • Koala's + filmpje
  • Koikarpers
  • Koolmees
  • Kolibrie's
  • Koningsgier
  • Koningspython
  • Konijnen
  • Korenwolf
  • Krabben
  • Krakeenden
  • Krokodillen
  • Kuifeenden
  • Leeuwen
  • Leeuwerik
  • Lepelaars
  • Libellen*
  • Lieveheersbeestje
  • Lynx
  • Manenschaap
  • Marters
  • Merels
  • Meeuwen + filmpjes
  • Meerkoeten + filmpje
  • Meerval
  • Miereneters
  • Moeflon
  • Muggen
  • Mollen
  • Neushoorns
  • Nijlpaarden
  • Ooievaars
  • Olifanten + filmpjes
  • Oorwurm
  • Orang-Oetans
  • Otters
  • Orka's + filmpjes
  • Padden
  • Paling
  • Pandabeer
  • Papagaaiduikers
  • Piranha's
  • Pijlstaarten
  • Pijlgif Kikkers
  • Pinguins
  • Potvissen
  • Pytons
  • Reeën
  • Rendieren
  • Reuzeschildpadden
  • Ringslangen
  • Roodborstje
  • Ringstaartmaki
  • Scholeksters
  • Schotse Hooglanders
  • Slakken
  • Slobeenden
  • Smienten
  • Snoeken
  • Sneeuwpanters
  • Spechten
  • Sperwers
  • Spreeuwen
  • Sprinkhanen
  • Spitsmuizen
  • Stekelbaars
  • Steenbokken
  • Sternen
  • Struisvogels
  • Toekans
  • Torenvalken
  • Tuimelaars
  • Uilen
  • Valkparkieten
  • Veldmuis
  • Vlaamsegaai
  • Vleermuizen
  • Vliegen
  • Vlinders + filmpjes
  • Voorn
  • Vogelbekdier
  • Vossen
  • Walvishaai + filmpjes
  • Watersalamanders
  • Watervlooien
  • Wezels
  • Wilde Eenden + filmpje
  • Wintertalingen
  • Wilde Kat
  • Wildezwijnen
  • Wolf
  • Wombat
  • Wyandotten
  • IJsberen
  • IJsvogels + filmpje
  • Zalmen
  • Zebra's
  • Zeehonden
  • Zeesterren
  • Zeepaardje
  • Zeeolifant
  • Zeeschildpad
  • Zonnebaars
  • Zomertalingen
  • Zwaluw
  • Zwanen


  • Live from African Bush
  • Cheetah Cam
  • Ferret Cam
  • Amazon Fish Cam
  • Naked Mole-rat Cam
  • Elephant Cams
  • Flamingo Cam
  • Gharial Cam
  • Gorilla Cam
  • Kiwi Chick Cam
  • Kingfisher Cam
  • MicroTheatre Cam
  • Octopus Cam
  • Orangutan Cam
  • Panda Cams
  • Tiger Cams
  • Lion Tamarin Cam


  • Animal Discovery Cams
  • Minnesota Zoo Cams
  • San Diego Zoo Cams
  • Toledo Zoo Cams
  • Monterey Bay Aquarium
  • Tiger Cams
  • England WebCams
  • Goandroam Animal Cams
  • Zoo Atlanta
  • TotallyWild Tour
  • Bear Cam
  • Animal Cameras
  • Bird FeederCam

  • World Animal Protection
  • Stichting Aap
  • Stichting Schildpadden
        Opvang

  • Stichting Cavia Opvang
  • Stichting Eekhoorn Opvang
  • Stichting Ratten Opvang
  • Stichting Egel Opvang
  • Stichting Papegaai Opvang
  • Dierenbescherming.nl
  • Dierenasiels.com
  • Vogel Opvang
  • Papegaai-ara.nl
  • Parkieten Online
  • Greenpeace

  • Wereld Natuur Fonds
  • WNF Ranger Club
  • WNF E-Cards
  • AnimalPlanet E-Cards
  • Panda E-Cards
  • Kippen E-Cards
  • Kidsforanimals.nl
  • Discovery Kids
  • Discovery.com
  • National Geographic
  • Giant Panda's
  • Zodiac Animals
  • Greenpeace Kids
  • Parkieten Online



  • Disclaimer
  • Contact

  • Volierevogels-Online.nl
  • Parkieten-Online.nl
  • Kippenpagina.nl
  • Kippen Rassen Pagina
  • Broedpagina.nl
  • Wyandotte.nl
  • PluimveePlaza.nl
  • Koikarpers Online
  • Pandabeer Online
  • Vijverbenodigdheden.net
  • Linkpartners
  • Linkbanners Pagina


       Mail deze Website
       Vul het emailadres van
       de ontvanger in:
      
      


        Zoeken op deze site

     
     
     
     







  •            



                               Welkom op DierenPlaza.nl op deze site kunt u online
                               alles over dieren vinden, maar mocht u iets missen op DierenPlaza.nl
                               Stuur dan een mail met een verhaal van je eigen dier inclusief een foto(s)
                               en deze word dan geplaatst met je naam erbij.
                               Het is dan ook de bedoeling om van allerlei dieren een
                               overzicht te krijgen.
                               Dat mag van een bepaald schapenras zijn, een paard of wat
                               voor dier je dan ook leuk vind en waar je veel van af weet.

                               Hier kan je dan ook alle dieren informatie vinden
                               voor spreekbeurten of werkstukken.

    Live Streaming VogelWebcams

    Onderstaande vogels kunt u live volgen op uw pc
    Torenvalk - Steenuil - IJsvogel - Lepelaar - Grote Stern - Slechtvalk - Koolmees - Ooievaar




    De Egel
    Egels zijn bijzonder nuttige dieren, die hun leven voornamelijk in eenzaamheid slijten.
    In de maanden mei en juni vormen mannetjes- en vrouwtjesegels paartjes en leven ze gedurende korte tijd samen.
    Plusminus 35 dagen na de bevruchting worden de jongen geboren op een beschut plekje in een ‘bedje’ van bladeren, gras en mos.
    Vader egel is dan al lang weer weg op zijn eenzame tocht door het leven.
    Hij wacht niet op de geboorte van zijn 3 tot 6 egelkinderen.
    De jongen zijn volkomen hulpeloos als ze geboren worden. Ze zijn dan nog blind,doof en vrijwel kaal.

    Slechts enkele kleine witte stekeltjes zitten op hun ruggetje.
    Na een paar dagen komen hier hardere grijs/bruine stekels bij, en na een maand nog weer hardere stekels.
    Uiteindelijk heeft de egel als hij volwassen is plusminus 6000 stekels.
    Vanaf de geboorte drinken de jongen melk bij hun moeder.
    En na twee weken gaan hun oogjes pas open.
    Volwassen egels kunnen redelijk goed zien, maar ontzettend goed horen en ruiken.
    Egels van vier weken oud hebben ook al hele scherpe tanden.
    Hun moeder neemt hen steeds mee als ze op zoek gaat naar eten.
    Elke avond als de zon is onder gegaan gaat de familie egel op pad om eten te zoeken.
    En eten kan van alles en nog wat zijn wormen, kevers, spinnen, slakken, jonge vogeltjes, muizen, salamanders, paddestoelen, vruchten en zelfs giftige slangen.
    Als er egels in je tuin zitten, en je luistert goed, dan kun je ze horen.
    Want ze snuffelen, proesten en smakken er wat af.

    Als de jongen zes weken oud zijn drinken ze geen melk meer bij hun moeder maar zoeken ze hun voedsel zelf bij elkaar.
    Ze maken steeds langere tochten om hun voedsel te vinden, gaan ook steeds verder weg, en komen op een gegeven moment niet meer terug naar het nest. Soms komt een jong wèl steeds terug naar het nest.
    Moederegel vindt dat niet leuk, en als dit te lang doorgaat jaagt ze haar jong gewoon weg.
    En dan zijn alle egels alleen en op zichzelf aangewezen, en dat vinden ze kennelijk prettig.

    Veel natuurlijke vijanden hebben egels niet.
    Zodra egels onraad ruiken rollen ze zich op tot een balletje.
    De kop, de pootjes en het staartje, die geen stekels maar alleen haren hebben, zijn dan niet meer te zien.
    De meeste vijanden hebben ontzag voor de harde stekels van de egel en gaan gauw op zoek naar een andere prooi.
    Alleen grote roofvogels, kerkuilen, vossen, dassen en honden kunnen een gevaar zijn voor de egel.
    Vossen vangen egels soms op een hele slimme manier.
    Ze kunnen niets beginnen met een egel die zich heeft opgerold, maar ze kunnen de egel wel wegrollen.
    Vaak rollen ze een opgerolde egel in het water, waar de egel zich wel moet ontrollen wil hij niet verdrinken.
    Hetgeen voor de vos het moment is om toe te slaan.
    Verreweg de meeste slachtoffers onder de egels vallen echter doordat ze worden overreden door auto’s.
    Ook land- en tuinbouwgif maakt veel slachtoffers, toch zijn egels ongevoelig voor veel giftige stoffen die voor de mens zelfs dodelijk zijn.
    Stekende insecten en bijtende adders deren hen niet.

    Lees Verder >



    Hele mooie clips van hoe wreed de natuur kan zijn
    Wil je meer clips zien ga dan naar Animal Discovery Killer Clips





    Live Shark Cam Animal Planet Live


    Live video by Animal Planet L!ve




    De Pandabeer
    De panda komt in het wild alleen nog in de volks replubliek China voor.
    Hij wordt daar aangetroffen in drie provincies:Sichuan, Gansu en Shanxi.
    Die provincies liggen ongeveer in het midden van het land.
    De panda woont daar in de bamboebossen.
    Dat is begrijpelijk, want bamboeplanten vormen zijn voornaamste voedsel.
    Het totale woongebied van de panda beslaat zo'n 30.000 vierkante kilometer.
    Dat is ongeveer evengroot als Nederland zonder de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

    Leefgebied
    In China zijn ze heel hard aan het werk om er voor te zorgen dat de pandabeer niet zal uitsterven.
    Op de eerste plaats worden de leefgebieden van de wilde panda weer aantrekkelijk gemaakt.
    Panda Beer Zo worden er panda gangen gemaakt(corridors)aangelegd, dwars door de mensen bewoonde gebieden.
    Je kunt zo'n corridor het beste voorstellen als een brede strook met aantrekkelijke bomen en struiken en heel veel lekkere bamboe voor de pandabeer waar geen mensen mogen wonen.
    Oerwoud stroken dus eigenlijk.
    ook verbinden de stroken de door mensen verdeelde gebieden oerwoud met elkaar. Zo word inteelt tegen gegaan.
    Ook onderzoeken de Chinezen of bamboeberen misschien gezond kunnen groeien op ander voedsel.
    In ieder geval weten we al , dat de dieren ook graag melk, sojameel, rijst, wortelen, gehakt, tomaten en eieren lusten.
    Ook is afgesproken dat wilde panda's niet meer van honger mogen omkomen.
    Als bijvoeren niet lukt, worden de dieren verplaatst naar een gebied waar nog wel verse bamboe te vinden is.


    Voor meer Info
    Wil je meer weten over de Pandabeer ga dan naar een echte pandasite met heel veel foto's en wetenswaardigheden.
    De Pandabeer >



    De Eekhoorn
    De Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos of gemengd bos maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos.
    Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos (naaldbomen ouder dan 20 jaar en loofbomen ouder dan 40-80 jaar) omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is.
    De eekhoorn is een echte boombewoner, maar ook op de bosbodem is hij goed thuis.
    Hij begraaft zijn eten voor barre tijden en vindt het terug dankzij zijn reukvermogen.
    Hij houdt geen echte winterslaap de winter brengt hij door in zijn nest.
    Eekhoorns leven alleen en hebben een eigen leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht.
    Deze territoria kunnen elkaar overlappen de territoria van mannetjes zijn groter dan die van vrouwtjes.
    De Latijnse naam van de eekhoorn betekent "gewone schaduwstaart".
    Dat is vanwege zijn karakteristieke zithouding, met de staart over de rug.
    De eekhoorn komt in grote delen van Nederland voor: vooral in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
    Ook in de duinen van Noord- en Zuid-Holland komen eekhoorns voor.
    Tussen 1960 en 1970 brak een virusziekte uit waardoor de eekhoorn in het hele land zeldzaam werd.
    Na 1970 heeft herstel plaatsgevonden.

    Eekhoorns bouwen nesten van 30-50 cm doorsnede.
    Deze nesten maken ze in boomkronen en worden gemaakt van twijgen, zowel van loof- als naaldhout.
    Eekhoorn Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol.
    Soms gebruiken ze ook boomholten of grote nestkasten als nestplaats.
    Naast één hoofdnest zijn ook vijf tot zes kleinere 'reservenesten' in gebruik.
    Een winterslaap kennen eekhoorns niet, want ze blijven warm in hun nest en leggen voedselvoorraden aan.
    Wel zijn ze 's-winters minder actief.
    De voedselvoorraden worden in de zomer en de herfst aangelegd.
    De plek waar ze hun voorraad hebben verstopt, vergeten ze vaak, maar dankzij hun reukvermogen sporen ze die meestal weer op.
    Doordat eekhoorns niet alle voorraden terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.

    De voortplantingsperioden zijn van januari tot maart en van mei tot juni.
    Verschillende mannetjes achtervolgen éénzelfde vrouwtje en proberen met haar te paren.
    Na de paring leven ze weer apart. De draagtijd duurt 5-6 weken.
    In deze periode bouwt het vrouwtje haar kraamnest dat steviger is dan een gewoon nest.
    Hierna worden 2-6 kale en blinde jongen geboren. Met drie weken zijn ze behaard en na vier weken gaan de ogen open.
    De jongen worden tien weken gezoogd, waarna ze vrij snel zelfstandig worden.
    Na drie maanden worden ze door de moeder uit haar territorium gejaagd.
    Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp. In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger.
    De belangrijkste vijanden van de eekhoorn zijn de Boommarter en onder andere havik




    De Wilde Kat
    De wilde kat leeft op zeer eenzame en ontoegankelijke bergruggen of beboste plaatsen.
    Overdag verbergt hij zich tusen de rotsen.
    `s Nachts onderneemt hij verre strooptochten op zoek naar prooidieren.
    De wildekat jaagt alleen of in paren vooral in de avond en vlak voor zonsopgang.
    Het woongebied is 60 - 70 ha groot, dat door de kater verdedigd wordt.
    Ze zijn meestal trouw aan één partner, maar brengen veel tijd alleen door.
    Een wilde kat krabt niet alleen aan een boom om zijn nagels te scherpen, maar markeert tevens zijn territorium met geurstoffen uit klieren aan de voet en door te sproeien (urineren).
    In de herfst vormen wilde katten een vetlaag als reservebrandstof om de vaak strenge koude van hun woongebied te doorstaan.
    In de winter en in de voortplantimgstijd komt het mannetje ver buiten zijn eigen gebied op zoek naar voedsel of een partner.

    Wilde Kat in een boom Onder normale omstandigheden werpt het vrouwtje één nest per jaar.
    Soms twee, de paring gebeurt dan in maart en eind mei. De draagtijd duurt ongeveer 65 dagen.
    Het wijfje maakt een nest in een afgelegen rotsspleet of holle boom.
    In mei en augustus worden 4 tot 5 jongen geboren, ver weg van de kater die zijn eigen kroost zou opeten.
    Ze zijn bij de geboorte blind en naakt en na 9 dagen gaan de ogen open, en na 4 of 5 weken verlaten ze het hol.
    Ze zijn bijzonder speels, en als ze ongeveer 10 weken oud zijn leert de moeder hen jagen.
    Ze krijgen moedermelk tot ze 4 maanden oud zijn.
    De jongen zijn op een leeftijd van circa vijf maanden onafhankelijk en verlaten dan hun moeder en bij tien maanden zijn ze volgroeid.

    Wilde katten zijn niet te temmen en dus niet als huisdier te houden.
    Ze kunnen wel kruisen met huiskatten (Felis sylvestris catus).
    Men vermoedt dat het tabby-gen ("cypers"-gen) van onze huiskat afkomstig is van de Europsese wilde kat.
    De Europese wilde kat is echter niet de voorouder van onze huiskat, huiskatten stammen niet af van Felis sylvestris sylvestris, maar van een andere wilde kat: Felis sylvestris lybica.
    Met zijn gelijkmatige bruine kleur is de Abbesyn de huiskat die nog het meest op deze wilde voorouder lijkt.




    De Spitsmuis
    Spitsmuizen hebben een spitsere snuit dan andere muizen en een zijde-achtig velletje.
    Er zijn verschillende soorten spitsmuizen.
    Bosspitsmuizen (Sorex araneus) komen vooral voor in de vochtige kruidlaag van wegbermen, slootkanten, struikgewas en bossen met veel ondergroei.
    Spitsmuis Ze komen niet vaak voor in stedelijke omgevingen.
    De oren van een bosspitsmuis zijn meer verborgen dan de oren van de huisspitsmuis.
    De huisspitsmuis (Crocidura russula) leeft meestal in de buurt van mensen: bijvoorbeeld tussen stapels stenen en dakpannen, ruige hoekjes in de tuin en houtsingels.
    Hun oren zijn veel duidelijker zichtbaar dan de oren van de bosspitsmuis.
    Spitsmuizen eten insecten, spinnen, wormen, slakken, planten en hazelnoten.
    Zelf worden ze opgegeten door uilen.
    Veel andere roofdieren houden niet van spitsmuizen, omdat er zo'n stank uit hun geurklieren komt.
    Ze maken een hoog piepend geluid en maken hun nest zowel in als boven de grond.




    Het Lieveheersbeestje
    Geen enkel diertje kent zoveel verschillende namen als het lieveheersbeestjes.
    Mariakevers, Heiligenkevers, Lievevrouwenworpjes, Hemelskoetjes, Zonnekevers of Gelukskevers, het zijn er slechts enkele.
    Ze worden gezien als de voorboden van voorspoed en geluk.
    De meeste lieveheersbeestjes en hun larven leven van bladluizen en daarom worden ze in de glasteelt ook gebruikt om bij de bestrijding van plagen te helpen.
    De kleurige soorten hebben een sterke en vieze geur en smaken slecht, zodat vijanden ze niet gauw zullen eten.
    Wist je dat het aantal stippen niets te maken heeft met de leeftijd.

    In het voorjaar komen de volwassen lieveheersbeestjes te voorschijn.
    Zij gaan dan onmiddellijk op zoek naar voedsel.
    Een lieveheersbeestje kan wel 3000 bladluizen per maand eten.
    Als ze zijn aangesterkt zoeken ze een geschikt gebied om zich voort te planten.
    In april, mei paren ze, de eitjes worden in groepjes afgezet en de larven die als eerste uitkomen eten vaak hun broertjes en zusjes op.
    In de zomer kunnen de larven dankzij het warme weer en voldoende voedsel snel groeien.
    Insecten groeien enkel in deze fase, de lieveheersbeestjes vervellen dan drie keer.
    Als de larve volgroeid is gaat ze verpoppen, in de pop verandert het beestje in een volwassen dier.
    In juli of augustus kruipt het volwassen lieveheersbeestje uit de pop, zo'n zes weken nadat de eitjes zijn gelegd.

    Lees Verder >





    Parkieten Online alles over parkieten in het algemeen.



    Kippenpagina.nl alles over kippen.



    Parkieten-online.nl grasparkieten in verschillende kleurslagen.
















    World Animal Protection

    Parkieten-Online.nl

    Volierevogels-Online.nl





     Update



    Parkieten-Online.nl - Kippenpagina.nl - Broedpagina.nl - Pluimveeplaza.nl - KippenRassen Pagina - Volierevogels-Online.nl
    Contact - Disclaimer
    www.dierenplaza.nl 2005 - 2015 ©
    powered by ifws.nl
    Design by -J-













    eXTReMe Tracker